Segala aktiviti yang diadakan di sekitar bandar Manjung akan di hebahkan dari semasa ke semasa.
Anyone who wishes to donate funds for the expansion of the mosque Manjung district can be channeled through the account number listed;
Sesiapa yang ingin menderma bagi tabung pembesaran masjid daerah Manjung bolehlah disalurkan melalui no akaun yang tertera ;
08059010000670 (Bank Islam)
Allah S.W.T Berfirman:"Dan belanjakanlah sebagian dari apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang kematian kepadamu." (Q.S. AI-Munafiqun: 10)

Kemelut PAFA - Bahagian 1  

3 comments


Assalamualaikum semua...

dah lama ghase nye awok tak menulis..dah bersawang dah otak awok ni..selain sebab awok busy dgn khoje dan hidup awok sekarang ni,awok kecewa sikit dgn situasi sekarang ni

kali ni awok nak ulas pasey isu yg hangat sekarang ni di perak..isu persatuan bola sepak perak..mari kita lihat dari skop yg awok nampak…skop yg bagi awok jelas menampakkan masalah dalaman dlm PAFA

Segala masalah berpunca bukan lah baru tapi apa yg kita nampak ia nya jelas ketara bila pemain2 mula tidak mendapat gaji mereka pada season 2007-2008 yg lepas…..tapi ramai yg tidak sedor dan perasan masalah ini semua nya berputik sejak awal season lagi…

Setelah dato zahid hamidi meletakkan jawatan atas arahan boss beso nye PAFA di bawa oleh Dato Mahyudin ato lebih di kenali sebagey dato Don….dan ketika ini lah pafa telah pun berpecah 2..masalah ini mula di kesan ketika pasukan perak di awal season ingin mendapat kan penaja yg baru..ketika itu persaingan adalah antara JOMA dan ADIDAS….dlm pengurusan PAFA telah bersetuju utk memilih JOMA sebagey penaja utk season 2007-2008.namun di balik persetujuan itu,ada di antara ahli majleh sudah mula berkira2 bersama adidas..satu MOU juga dlm masa yg sama telah di tanda tangani bersama adidas…kesan nya,satu pertembungan telah berlaku ketika perak di jangka kan akan membuat penampilan pertama bersama jersi JOMA yg baru di mana ADIDAS telah membuat bantahan dan penampilan pertama itu terpaksa di tangguhkan oleh PAFA…..itu lah episod pertama perpecahan dlm PAFA walopun di luor nampak PAFA begitu cemerlang ketika itu……

Allah menguji lagi pasukan perak….Sebelum season bermula perak telah di janjikan oleh menteri beso ketika itu Dato Seri Tajul Rosli utk memberi kan bantuan dana utk menampung pasukan perak….Dana itu kalau di ikutkan amat mencukupi utk menampung perbelanjaan pasukan dgn rata2 ketika itu pemain2 utama gaji mereka lebih dari 10k. Dato seri memberi separuh dahulu dan di jangka kan separuh lagi akan di beri dlm bulan 2. Segala nya berjalan lancar ketika itu hingga lah tiba2 Pak Lah mengumumkan pilihan raya secara mengejut pada bulan 2. Dato Seri Tajul dgn yakin nya menyatakan pada PAFA,separuh lagi dana yg akan di berikan pada PAFA di hold buat sementara waktu kerana dana tersebut ingin di guna kan utk pilihanraya umum. Dan dana tersebut akan di beri selepas pilihanraya kerana mereka yakin akan menang. Namun manusia hanya merancang Allah jua lah yg menentukan

Keputusan pilihanraya amat mengejutkan…..Perak tumbang ke tgn Pakatan Rakyat..Dato seri tajul juga tumbang..dana yg di janjikan sudah pun di gunakan utk pilihanraya….PAFA terkapai2 ketika itu..duit yg ada hanya cukup utk menampung pasukan sehingga bulan 6 sahaja….Kerajaan negeri di bawah pimpinan pakatan rakyat tidak dapat membantu utk memberi jumlah yg sama kerana dana tersebut sudah tiada……di sini lah masalah kewangan PAFA mula meruncing…Dengan pemain2 yg ada,amat mustahil PAFA dapat terus survive…

Bantuan di pohon ketika itu kepada kerajaan negeri.Kerajaan negeri bersetuju utk membantu tapi bantuan itu tidak sama jumlah nya dgn dana yg di ingini kerana proses audit masih sedang di laksanakan…..Namun kerajaan ketika itu bersedia utk mengambil tanggungjawab yg di pikul dato Don…AGM yg sepatutnya di laksanakan dlm bulan 6…Namun mungkin kerana ada pengaruh politik,AGM di tangguhkan….mungkin kerana mereka takut,jika AGM di laksanakan pada bulan 6,dan kerajaan negeri mengambil alih tampuk PAFA segala masalah akan selesai dan nama Dato Seri Nizar akan terus meletup….

Ketika ini lah baru muncul puak2 yg selama ini berselindung di dlm PAFA..mereka mula risaukan jawatan mereka dan dalam masa yg sama mereka ini lah yg banyak merosakkan pafa dari belakang…Dato Don sendiri pernah menyatakan puak2 ini lah yg banyak menyalah guna kan jawatan demi kepentingan peribadi mereka…..

Bulan julai terus berlalu…..Gaji pemain mula sangkut…..duit perbelanjaan pasukan juga terjejas teruk..sehingga kan ada game terpaksa Manager mendahulukan duit mereka..zaman mewah sudah berlalu…hanya duit makan RM10 sahaja di berikan utk duit makan jika bermain game away yg terdekat……AGM yg di janji kan oleh Dato Don juga terus senyap…..di tunda lagi…..

Sehinggalah berakhir nya season duit gaji pemain terus sangkut…sorg demi sorg pemain mula mengikat perut…kereta mula di simpan di rumah…tiada lagi zaman kesenangan buat mereka….ini semua kerana kesilapan pihak pengurusan yg gagal menguruskan kewangan dan perancangan kewangan hanya di atas kertas…..

di bulan 10 kerajaan negeri menghulurkan sedikit bantuan..namun bantuan itu masih belum mencukupi utk gaji pemain….Pemain terus tertekan…..Ada yg sudah mula merancang utk meninggalkan pasukan….dan sebelum season berakhir,Steve Darby juga lah yg telah menghubungi pengurusan negeri lain utk memberikan recomendation player2 perak kepada mereka….

Dengan berita perlantikan karathu utk season 2009,menambahkan luka lagi kepada pemain2 sedia ada..sorg demi sorg mula meninggalkan pasukan….walopun pemain2 ini mahu di simpan oleh pengurusan yg dijangka akan mengambil alih selepas AGM,namun tiada apa yg mampu mereka lakukan..ini kerana kuasa sepenuh nya PAFA masih di miliki oleh Dato Don……

Hanya mengharapkan pemain yg masih memiliki kontrak sahaja yg akan stay bersama perak..namun segala nya musnah bila PAFA telah mengeluarkan surat kebenaran utk mereka berpindah…malah wang pampasan yg di minta terlalu sedikit dan ada yg tiada wang perpindahan langsung…sekali lagi perak berputih mata…….

setelah hampir semua pemain berjaya di pindahkan tinggal lah player2 muda sahaja dlm pasukan….dan ketika itu lah baru AGM di laksana kan…..apa yg tinggal lagi ketika itu???Perak terpaksa di bina semula hasil runtuhan yg di buat pengurusan terdahulu…..

begitulah bermula nya episod malang dlm pasukan bola sepak perak..

Nantikan bahagian 2 jika awok ada masa…hehehe

Links to this post

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories



3 comments: to “ Kemelut PAFA - Bahagian 1


  • 10:19 PG  

    Correction: Persaingan penaja adalah antara DIADORA dgn JOMA bukan Adidas dgn JOMA. Tapi pengurus lame ndak sangat JOMA...

    Banyak lagi ceghite wehh...BOb(Izham) lagi tau...lebih-lebih lagi tentang ceghite kontrak supply makanan waktu home game dan trip pegi overseas..


  • 5:56 PTG  

    Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA


  • 2:52 PTG  

    Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL